Blog Post

Waarom angst slecht is voor Vata

Anja Alderliesten • sep. 14, 2021

Angst en hoe ermee om te gaan

 

In deze roerige tijden is er veel onrust bij mensen. Er is een soort angstcultuur gekomen. We kijken naar elkaar en zoeken naar tekenen of de ander wellicht ziek is, of ons aan kan steken.


We zijn dus steeds op onze hoede en denken overal over na.


Het denken wordt aangestuurd door Vata.


Vata-mensen zijn vaak snel met hun gedachten. Ze begrijpen alles heel snel. Moeten ze iets leren, dan nemen ze de stof vaak ook snel op, ze leren makkelijk en snel.

Het nadeel is, dat ze ook weer snel vergeten! Vraag je hen een maand later wat ze geleerd hebben, dan is er al veel weer van vergeten.


Vata-mensen praten ook snel, gebruiken vaak veel gebaren en zijn dan ook snel met hun oordeel.


Als ze te veel in hun hoofd zitten, raken ze uit balans.

Dan gaan ze malen. Denken ze te lang en te veel over dingen na, met als gevolg dat ze niet meer tot rust kunnen komen.


Als je ergens bang voor bent, dan gaat het vaak je gedachten beheersen, kun je nog maar aan dat ene denken. Relativeren is dan moeilijk.


Door de angst is het moeilijker om in slaap te komen, waardoor ze de broodnodige rust missen. Vata's zijn over het algemeen slechte slapers en zo komen ze nog meer tekort.


Als een bepaalde emotie de overhand neemt, in dit geval angst, dan raakt de Vata verstoord of uit balans. Er ontstaat dan een te veel aan Vata. Hierdoor kan het zijn dat datgene dat verstoord is, juist nog versterkt wordt, dus dat er nog meer angst ontstaat. Zo komt er steeds meer verstoring, en dit kan uiteindelijk gaan leiden tot ernstigere klachten.


Afhankelijk van hoe lang een verstoring al aanwezig is, duurt het lang of kort om de verstoring weer terug te brengen tot een gebalanceerde toestand.


In dit geval is rust het sleutelwoord. Van alle drie de doshas is voor Vata de rust het allerbelangrijkste.

Merk je dat je altijd maar dingen aan het doen bent, hetzij fysiek, hetzij mentaal (afleiding zoeken door tv kijken, op je telefoon, laptop etc.) en niet meer stil kan zitten. En dat ook al zit je op de bank, dat er dan toch nog steeds iets beweegt? Zoals met je handen of vingers friemelen, het wiebelen met de voeten etc.?


Neem dan stappen om de rust weer terug te brengen.


Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.


Hieronder een paar tips:

- ga elke dag om dezelfde tijd naar bed, liefst voor 22.00uur

- sta elke dag om dezelfde tijd op, uiterlijk 7.00 uur. (6.00uur mag ook, eerder niet). Als je om 22.00uur naar bed gaat en ja staat om 7uur op, dan heb je 9 uur slaap gehad, ik noem dat voor Vata een uitstekende nachtrust!

- Doe ademhalingsoefeningen. Doe eens de wisselende neusademhaling. Hieronder hoor je een audio-bestand met uitleg.

 Doe deze ademtechniek minstens 5 minuten per dag (voor het slapen gaan helpt bij het in slaap vallen)






Hoe krijg je het warm als Vata type
door Anja Alderliesten 14 sep., 2021
Blog posts zijn een geweldige manier om erkend te worden binnen uw gemeenschap en uw stem te delen. Hier zijn de top 10 redenen waarom u van het schrijven van blogberichten zou moeten houden.
Share by: